
       
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 
  

 

 

 

 

 
 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Child Residential and Day Treatment Facilities (55 Pa.Code Chapter 3800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – October 2014 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 3800 – General Regulatory Question 
This is a general question regarding the child residential and day treatment regulations. 

Question: In general, there are many regulations that pertain to 
items which must be completed upon admission.  Often times, residents of 
one facility are transferred to another facility operated by the same legal 
entity. For example, if a child is placed in a facility on 1/1/14, then moved 
to another facility on the same campus on 2/15/14, would the facility need 
to give the child and the child’s parents another copy of the child’s rights, 
grievance procedures, etc. as described in § 3800.31? 

ANSWER: If a child is placed into a facility and then moved to 
another facility on the same campus, the facility shall complete all 
paperwork requirements as defined by the regulations except for: child 
rights as it pertains to § 3800.31(a) and (c), as well as consent to treatment 
as defined at § 3800.19(b)(1). 

The following information in the current drafted RCG will be redacted 
in the future: If a child is transferring to a facility from another facility that is 
operated by the same legal entity, a new health and safety assessment is 
not required, as long as the medical personnel described in § 3800.141(b) 
reviews the most recent health and safety assessment to ensure it is still 
accurate. The medical personnel should sign and date the health and safety 
assessment after review. 
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Regulation: § 3800.123 – Evacuation Procedures  
There shall be written emergency evacuation procedures that include staff responsibilities, 
means of transportation and emergency location. 

Question: Should a facility’s Evacuation Procedures address a plan 
for evacuation if the facility is located within 10 miles of a nuclear power 
plant? 

ANSWER: Yes. If a facility is located within 10 miles of a nuclear 
power plant, the facility must include in its Emergency Preparedness plan a 
plan to evacuate to a location at least 10 miles from the power plant should 
an evacuation be ordered by emergency management officials during the 
child residential and day treatment facility’s hours of operation. 

Regulation: § 3800.181(f) – Storage of Medications 
(f) Discontinued and expired medications, and prescription medications for children who are 
no longer served at the facility, shall be disposed of in a safe manner. 

Question: Does BHSL have any guidance to offer relating to the Drug 
Enforcement Administration’s (DEA) final rule regarding the disposal of 
pharmaceutical controlled substances in accordance with the Controlled 
Substance Act, as amended by the Secure and Responsible Drug Disposal 
Act of 2010 (“Disposal Act”)? 

ANSWER: The DEA’s Disposal Act amended the Controlled 
Substances Act to allow ultimate users to deliver unused pharmaceutical 
controlled substances to appropriate entities for disposal in a safe and 
effective manner. The goal of the Disposal Act is to encourage public and 
private entities to develop a variety of methods of collection and disposal in 
a secure, convenient, and responsible manner. The Act permits long term 
care facilities including child residential facilities to dispose of a current or 
former resident’s pharmaceutical controlled substances. The Act provides 
additional options for disposal and does not prohibit any methods currently 
used by long term care facilities that are consistent with Federal, State, 
tribal, and local laws and regulations. For example, long term care facilities 
are not prohibited from destroying patients' unwanted pharmaceutical 
controlled substances at the long term care facility, on behalf of the resident 
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patients, in accordance with applicable Federal, State, tribal, and local laws 
and regulations, including environmental laws and regulations.  

The child residential and day treatment facility regulation at § 
3800.181(f) already acknowledges that discontinued or expired prescription 
medications are to be destroyed in a safe manner. The DEA’s new final rule 
provides additional options for disposal and does not likely change the 
medication disposal methods which child residential and day treatment 
facilities have already been practicing under the 3800 regulations. Current 
acceptable medication disposal methods include: 

•	 Adding a small amount of water to a solid drug, or some absorbent 
material such as cat litter, sawdust or flour to liquid drugs to 
discourage any unintended use of the drug.  

•	 Double seal the container in another container or heavy bag to prevent 
easy identification of the drug container or to prevent a glass container 
from breaking. 

•	 Any written disposal instructions by a pharmacist. 

For more detailed information about additional options for safe 
medication disposal under the DEA’s Disposal Act, see the web site here: 
https://www.federalregister.gov/articles/2014/09/09/2014-20926/disposal-
of-controlled-substances 

The DEA also has a helpful document on its web site called “Disposal 
Act – Long Term Care Facility Fact Sheet,” which can be found here: 
http://www.deadiversion.usdoj.gov/drug_disposal/fact_sheets/disposal_ltcf. 
pdf 

Page 3 of 3 

http://www.deadiversion.usdoj.gov/drug_disposal/fact_sheets/disposal_ltcf
https://www.federalregister.gov/articles/2014/09/09/2014-20926/disposal

