
Fee Review FAQs 
Q. If healthcare providers are not paid correctly or timely for services they rendered to an 
injured worker, what is their recourse? 
A. The provider may file a fee review. Please refer to the Workers' Compensation Rules and 
Regulations, starting with Section 127.251. 

Q. Are there time constraints for filing a fee review? 
A. Yes. Per Section 127.252(a), a provider may file an application for fee review within 90 days 
from the original billing date of treatment, or 30 days from a notification of disputed treatment, 
whichever is later.  

Q. Why must I submit a new fee review application with each resubmission? 
A. Online applications for fee review that are returned with a fourteen-day file preservation 
date may be edited and resubmitted within fourteen days of the date of return. These 
applications become "new" fee review applications because when any changes are made to the 
fee review application, the proof of service must be updated. Providers should serve a copy of 
the resubmitted application and its documents upon the insurer.  

Q. What is the LIBC-9? 
A. The Medical Report Form, LIBC-9, is a form prescribed by the bureau. Section 127.203(a) of 
the regulations states: Providers who treat injured employees are required to submit periodic 
medical reports to the employer, commencing 10 days after treatment begins and at least once 
a month thereafter as long as treatment continues. If the employer is covered by an insurer, the 
provider shall submit the report to the insurer. 

Also note: Section 127.203(d) states: If a provider does not submit the required medical reports 
on the prescribed form, the insurer is not obligated to pay for the treatment covered by the 
report until the required report is received by the insurer.  

Q. Where can I obtain Medical Report (LIBC-9) and Application for Fee Review (LIBC-507) 
forms? 
A. Visit our website to be directed to an interactive LIBC-9 form that you may complete, print or 
otherwise circulate. The Application for Fee Review (LIBC-507) may be completed on WCAIS. 
Please reference the Customer Service feature within WCAIS for filing instructions and 
simulations. For further assistance, you may email Healthcare Services at ra-li-bwc-
hcsrd@pa.gov. 

Q. As a provider, who do I bill? 
A. You must first determine if the employer has workers' compensation coverage. Contact the 
employer and ask for the name of their insurance carrier. You may want to call the insurance 
carrier to verify the information the employer gave you is correct.   

https://www.pa.gov/content/dam/copapwp-pagov/en/dli/documents/businesses/compensation/wc/claims/wcais/documents/wcais-forms/libc-9%20int.pdf
http://www.wcais.pa.gov/
mailto:ra-li-bwc-hcsrd@pa.gov
mailto:ra-li-bwc-hcsrd@pa.gov


Sometimes insurance carriers or self-insured employers will use third party administrators (TPA) 
and you may be directed to send the bill to the TPA.   

You can look up who an employer is insured by using the bureau’s Workers’ Compensation 
Search Form by visiting our website.   

If you still are unable to determine who the correct insurer is, you may access WCAIS and in the 
Search Questions Repository of the Customer Service feature, you may click on the hyperlink for 
Submit a Ticket and ask for help from bureau staff. Additionally, you may email Healthcare 
Services at ra-li-bwc-hcsrd@pa.gov for assistance. 

Q. If a provider does not agree with the decision they have received from the bureau, should 
they call the staff to discuss the decision? 
A. No, the Healthcare Services Review Division cannot discuss any decision that it has issued. 
Providers may, however, appeal decisions as outlined in the decision letter. 

Q. I have received a positive fee review decision but have not received my reimbursement. 
What can I do? 
A.  Follow your bad debt office policy to collect the debts owed to you. 

Q. When should a provider expect reimbursement from an insurer? 
A. Per Section 127.208(a), payments for treatments rendered under the act shall be made 
within 30 days of receipt of the bill and report (LIBC-9) submitted by the provider.  

Q. Do Pennsylvania providers require pre-approval from the bureau on a claim? 
A. There is no pre-authorization process in the Workers' Compensation Act. However, 
prospective utilization review on future treatment may be requested on behalf of the employer, 
insurer, or employee when questions arise about proposed treatment. Please refer to Section 
127.404 of the regulations for more information. 

Q. Can I balance-bill the patient? 
A. No. Regulation 127.211(a) states: A provider may not hold an employe liable for costs related 
to care or services rendered in connection with a compensable injury under the act. A provider 
may not bill for, or otherwise attempt to recover from the employe, the difference between the 
provider's charge and the amount paid by an insurer. 

Q. Will I be granted interest on untimely payments? 
A. According to Regulation 127.210(a), if an insurer fails to pay the entire bill or any portion of a 
bill within 30 days of receipt of the required bills and medical reports, interest shall accrue on 
the due and unpaid balance at 10 percent per annum, under Section 406.1(a) of the act (77 P. S. 
§ 717.1). 

Additionally, Regulation 127.210(c) states: Interest shall accrue on unpaid medical bills even if 
an insurer initially denies liability, if liability is later admitted or determined. 

https://www.pa.gov/en/agencies/dli/resources/for-claimants-workers/workers--compensation-insurance-search-form-.html
http://www.wcais.pa.gov/
mailto:ra-li-bwc-hcsrd@pa.gov


Q. When does place of service apply? 
A. Place of service only applies when: 

• There is an amount listed in the place of service column; and 

• A provider bills with place of service identified by CMS as subject to place of service 
differential: 19, 21, 22, 23, 24, 26, 31, 34, 41, 42, 51, 52, 53, 56, and 61. 

 

If no amount is listed in the place of service column, reimbursement will be at the fee schedule 
amount. 

Q. Is a copy of the workers' compensation medical fee schedule available? 
A. With the exception of Table I, a courtesy copy of the current year’s fee schedule is available 
on our website. To obtain Table I, or historical fee schedules, please contact our Chargemaster 
vendor, MM Associates, LLC by emailing mmassociatesllc@aol.com or calling 215-542-8780. 

 

 

https://www.pa.gov/en/agencies/dli/programs-services/workers-compensation/wc-health-care-services-review/wc-fee-schedule.html
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