
SPECIAL NOTICE: LPNs ACCEPTING ORAL ORDERS 
 
The State Board of Nursing (Board) is frequently asked whether licensed practical nurses 
(LPNs) may accept oral orders.   Section 21.145(b)(2), 49 Pa. Code § 21.145(b)(2), relating 
to the functions of the LPN, permit LPNs to accept oral orders as long as the following 
conditions are met: 

 
1. The practitioner issuing the oral order is authorized by law and by facility 

policy to issue oral orders for medical and therapeutic measures.  See the 
Special Notice regarding RNs and LPNs accepting orders from other 
practitioners at 

2. http://www.dos.pa.gov/ProfessionalLicensing/BoardsCommissions/Nursin
g/Documents/Special%20Notices/Orders%20from%20other%20practitio
ners.pdf regarding those practitioners. 

3. The LPN has received instruction and training in accepting an oral order 
in an approved nursing education program or has received instruction and 
training in accepting an oral order in accordance with the established 
policies and protocols of the facility. 

4. The policy of the facility permits an LPN to accept to an oral order. 
5. The regulations governing the facility permit an LPN to accept an oral 

order. 
 
The LPN shall question any order which is perceived as unsafe or contraindicated for the 
patient or which is not clear and shall raise the issue with the ordering practitioner.  If the 
ordering practitioner is not available, the LPN shall raise the issue with a registered nurse 
or other responsible person in a manner consistent with the protocols or policies of the 
facility. 

 
The LPN may not accept an oral order which is not within the scope of functions 
permitted in § 21.145(b) or which the LPN does not understand. 

 
An oral order accepted by the LPN shall be immediately transcribed by the LPN in the 
proper place on the medical record of the patient.  The transcription shall include the 
prescriber’s name, the date, the time of acceptance of the oral order and the full signature 
of the LPN accepting the oral order.  The countersignature of the ordering practitioner shall 
be obtained in accordance with applicable regulations of the Department of Health 
governing the licensed facility. 
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