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COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
PUBLIC SCHOOL EMPLOYEES’ RETIREMENT BOARD

IN RE: ACCOUNT OF BEATRICE SALAZAR

DOCKET NO. 2016-09
CLAIM OF BEATRICE SALAZAR

OPINION AND ORDER OF THE BOARD

The Public School Employees' Retirement Board (“Board”) has before it a Motion
for Summary Judgment filed by the Public School Employees' Retirement System
(“PSERS”) in the above-referenced administrative appeal requesting that Beatrice
Salazar’s (“Claimant”) Appeal and Request for Administrative Hearing be dismissed
because there is no issue of material fact and PSERS is entitled to a summary

judgment as a matter of law.

PSERS filed its Motion for Summary Judgment on November 22, 2016, and
served a copy by First Class Mail on Claimant as required by the General Rules of
Administrative Practice and Procedure. 1 Pa. Code §§ 33.32, 33.35-33.36. By letter
dated November 22, 2016, PSERS notified Claimant that she had 30 days to respond to
PSERS’ motion under Pa.R.C.P. No. 1035.3. On December 20, 2016, Claimant filed a

response.

Where no factual issues are in dispute, no evidentiary hearing is required under 2
Pa.C.S. § 504. The function of a summary judgment motion is to eliminate the needless
use of time and resources of the litigants and the Board in cases where an evidentiary
administrative hearing would be a useless formality. See Liles v. Balmer, 567 A.2d 691
(Pa. Super. 1989). The Board’s regulations authorize the use of summary judgment
where there are no genuine issues of material fact. 22 Pa. Code § 201.6(b); Pa.R.C.P.
Nos. 1035.1-1035.5. To determine whether the party moving for summary judgment

has met its burden, the Board must examine the record in the light most favorable to the



non-moving party and give him the benefit of all reasonable inferences. See Thompson
v. Nason Hosp., 535 A.2d 1177, 1178 (Pa. Super. 1988), affd, 591 A.2d 703 (Pa.
1991). Any doubts regarding the existence of a genuine issue of material fact must be
resolved in favor of the non-moving party. E/ Concilio De Los Trabajadores v.
Commonwealth, 484 A.2d 817, 818 (Pa. Cmwlth. 1984). “Summary judgment may be
entered against a party who does not respond.” Pa.R.C.P. 1035.3(d).

In responding to a motion for summary judgment, an adverse party may not rest
upon the mere allegations or denials of the pleadings but must file a response
identifying “(1) one or more issues of fact arising from evidence in the record
controverting the evidence cited in support of the motion . . ., or (2) evidence in the
record establishing the facts essential to the cause of action or defense which the
motion cites as not having been produced.” Pa.R.C.P. No. 1035.3(a). “An adverse
party may supplement the record or set forth the reasons why the party cannot present
evidence essential to justify opposition to the motion and any action proposed to be
taken by the party to present such evidence.” Pa.R.C.P. No. 1035.3(b).

In responding to PSERS’ Motion, Claimant does not dispute any of the facts
asserted by PSERS in its Motion or identify any additional facts remaining to be
determined at an evidentiary hearing that would be material to the legal issue before the
Board in this matter. The Board thus finds that there are no disputed material facts. The
Board further finds that the applicable law is clear and that the facts contained in the
record are sufficient for the Board to resolve the legal issue of whether Claimant is

eligible for a retirement benefit from PSERS.
FINDINGS OF FACT
Based on the record, the Board finds the following relevant facts not in dispute:

1. Claimant was enrolled in the Public School Employees’ Retirement
System as a Class T-C member in November 1993 through her employment with the
Philadelphia School District.



2. On June 30, 2001, Claimant terminated service with the Philadelphia
School District.

S As of June 30, 2001, Claimant had accrued 7.83 years of service credit.
(PSERS-1; PSERS-2; PSERS-3).

4. Claimant did not return to school service in Pennsylvania at any time after
June 30, 2001.

5. Claimant’s 2003, 2004, and 2005 statements of account identified her
service class as “TC” and her contribution rate as “D-6.25." (PSERS-1, PSERS-2, and
PSERS-3).

6. The letter “D” before the 6.25% contribution rate on PSERS’ statements of
account stands for “dual coverage,” not Class T-D. See 22 Pa. Code § 211.2 (April
1976 to August 2, 2008); Section 203(2) of the Act of June 1, 1959, P.L. 350, No.77.

7. If an individual was a member of the “dual coverage” group, the member’s
PSERS retirement benefit would not be reduced by the receipt of Social Security

benefits.

8. On September 8, 2015, Claimant submitted a Request for Retirement
Estimate to PSERS, and PSERS responded with a voicemail informing her that she was

not eligible for retirement.

9. On October 26, 2015, Claimant wrote to PSERS asserting that she was a

vested, Class T-D member and entitled to a retirement benefit. (PSERS-5).

10. By letter dated May 19, 2016, the ESRC determined that Claimant was not
a vested, Class T-D member and explained, among other things, that she was a Class
T-C member who was ineligible to elect Class T-D membership because she terminated
service prior to July 1, 2001. (PSERS-6).

11.  Claimant appealed the ESRC’s decision on June 10, 2016. (PSERS-4).

12.  OnJune 29, 2016, PSERS filed an Answer. (PSERS-7).



13. On November 22, 2016, PSERS filed a Motion for Summary Judgment.
14.  On December 22, 2016, Claimant filed a response to PSERS’ motion.
15.  The matter is ripe for Board adjudication.

DISCUSSION

Pursuant to the Public School Employees’ Retirement Code, all employees who
entered school service between July 1, 1967 and June 30, 2001 and who were eligible
for PSERS membership were designated as Class T-C members and were eligible to
vest upon the completion of ten or more years of credited service. See 24 Pa.C.S. §
8305(a) (Class T-C membership), amended by Act of May 17, 2001, P.L. 26 (“Act 2001-
9”) (eff. July 1, 2001). During that period, a “vestee” was defined as a “member with ten
or more eligibility points who has terminated school service, has left his accumulated
deductions in the fund, and is deferring filing of an application for receipt of an annuity.”
24 Pa.C.S. § 8102, amended by Act 2001-9; see also 24 Pa.C.S. § 8307(b), amended
by Act 2001-9. A PSERS “vestee’ is eligible for a monthly retirement benefit after the
termination of employment. See 24 Pa.C.S. § 8307(b).

Claimant was enrolled in PSERS in November 1993 through her employment
with the Philadelphia School District. Accordingly, as a matter of law, she was a Class
T-C member who required ten or more eligibility points for vesting.! When Claimant
terminated school service on June 30, 2001, she had 7.83 years of credited service
and, therefore, was not a “vestee” under the Retirement Code. Claimant does not
dispute that she has only 7.83 years of service credited to her account with PSERS.
She has not returned to school service and, consequently, is not eligible for a retirement

benefit at this time.

Claimant argues that she is nevertheless entitled to an annuity because,
essentially, she never knew of her status or class with PSERS and PSERS’ current

publications do not provide her with enough information to understand the eligibility

! An active member of PSERS accrues one eligibility point for each year of
credited service. 24 Pa.C.S. § 8306.



requirements for a retirement benefit.? She demands proof from PSERS that she is a

not eligible for a pension.

Initially, the burden in this matter rests with Claimant, not PSERS. Seeg, €e.qg.,
Gierschick v. State Employes’ Retirement Board, 733 A.2d 29, 32 (Pa. Cmwilth. 1999).°
Claimant must show that she was eligible to vest and is, therefore, entitled to a benefit
now. Act 2001-9 essentially provided two ways for Claimant to have vested with
PSERS. For the reasons explained above, that is a legal impossibility. At all times
Claimant was an active member of PSERS and making member contributions, the
requirement to vest under the Retirement Code was ten years of credited service or
more. Act 2001-9 reduced the years for vesting from ten to five for all members, but

required a member to be active on July 1, 2001:

Section 36.1. The amendment of the definition of “vestee” in 24 Pa.C.S. §§ 8102,
8307, 8308, 8345(a) and 8507(g) shall apply to all members of the School
Employees’ Retirement System who are active or inactive on leave without pay
on the effective date of this section, and to any former school employee who is a
multiple service member, is a State Employee and is a member of the State
Employees’ Retirement System on the effective date of this section.

(emphasis added). The effective date of the change in the definition of “vestee” was
July 1, 2001. See Act 2001-9, Operative Provisions, Section 39(5). (“The remainder of
this act shall take effect upon July 1, 2001, or immediately, whichever is later.”)
Claimant was not active on July 1, 2001 and was not on a leave without pay. Therefore,

the five-year vesting period is not applicable or available to Claimant.

i Claimant initially argued on appeal that she was a Class T-D member because

her 1997 pay check issued by the School District of Philadelphia contained the letter
“D,” but she has since withdrawn that argument. As PSERS correctly notes in its
Motion for Summary Judgment, Class T-D membership did not exist until July 1, 2001
and, therefore, Claimant’s 1997 could not have signified Class T-D membership.

} Cases interpreting State Employees’ Retirement Code provisions “are equally
applicable in deciding issues arising under similar or identical provisions” of the
Retirement Code. Krill v. Pub. Sch. Employes’ Ret. Bd., 713 A.2d 132, 134 n.3 (Pa.
Cmwilth. 1998).



Act 2001-9 also required that Claimant be active on both June 30, 2001 and July

1, 2001 to be eligible for Class T-D membership, which provides for a five-year vesting:

(b) Transitional rule. --For the purposes of the transition:

(1) In determining whether a member, other than a disability annuitant who
returns to school service after June 30, 2001, upon termination of the disability
annuity, who is not a school employee or a State employee on June 30, 2001,
and July 1, 2001, and who has previous school service, has the five eligibility
points required by the definition of "vestee" in sections 8102 (relating to
definitions), 8307 (relating to eligibility for annuities), 8308 (relating to eligibility
for vesting) and 8345 (relating to member's options), only eligibility points earned
by performing credited school service, USERA leave or credited State service
after June 30, 2001, shall be counted until such member earns one eligibility
point by performing credited school service or credited State service after June
30, 2001, at which time all eligibility points as determined under subsection (a)
shall be counted.

24 Pa.C.S. § 8306(b)(1). Claimant was not active on both June 30, 2001 and July 1,
2001. Claimant also has not returned to active membership after her termination on
June 30, 2001. Thus, Claimant is not eligible for Class T-D membership and, therefore,

not eligible to vest.

To the extent Claimant argues PSERS’ current publications do not contain
enough information for her to understand the vesting requirements, the result does not
change. It is well established that statutory mandates of the Retirement Code apply,
even when a PSERS member may have not been provided adequate or correct
information from PSERS, her employer, or a third party. Tyson v. Public School
Employes’ Retirement System, 737 A.2d 325, 328 (Pa. Cmwith. 1999); Finnegan v.
Public School Employes’ Retirement Board, 560 A.2d 848, 852 (Pa. Cmwilth. 1989),
affd without op., 591 A.2d 1053 (Pa. 1991); Cosgrove v. State Employes’ Retirement
Board, 665 A.2d 870, 874 (Pa. Cmwilth. 1995). Therefore, Claimant may not use
PSERS’ current publications as a basis for applying provisions of the Retirement Code

that did not exist when she was an active member.

In summary, during the period November, 1993 through June, 2001, the

Retirement Code placed all school employees who became members of PSERS in



Class T-C and mandated that those employees obtain ten or more years of credited
service to vest. A five year vesting period simply did not exist during that period of time,

and Claimant cannot change the law by claiming ignorance.
CONCLUSION

For the above stated reasons, the Board finds that the applicable law is clear and
that the facts contained in the record are sufficient for the Board to resolve the legal
issue of whether Claimant is eligible for a retirement benefit. Accordingly, PSERS’
Motion for Summary Judgment is GRANTED, and Claimant’'s Appeal and Request for
Administrative Hearing is DENIED.



COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
PUBLIC SCHOOL EMPLOYEES’ RETIREMENT BOARD

IN RE: ACCOUNT OF BEATRICE SALAZAR
DOCKET NO. 2016-09
CLAIM OF BEATRICE SALAZAR

ORDER

AND NOW, upon consideration of Claimant’s Request for Administrative

Hearing and PSERS’ Motion for Summary Judgment:

IT IS HEREBY ORDERED, that PSERS’ Motion for Summary Judgment is
GRANTED, and Claimant’'s Appeal and Request for Administrative Hearing is
DISMISSED in accordance with 22 Pa. Code § 201.6(c), as no genuine issue of
material fact exists and PSERS is entitled to judgment as a matter of law. As a result,
this Board denies Claimant’s request that she be deemed eligible for a retirement

benefit.
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